De zoektocht naar Jan van Boeckel (in Dutch for a change)

For those who have difficulty in reading English, a summary in Dutch about my quest.

From Holland to Bavaria – The quest for Jan van Boeckel is het waar gebeurde verhaal over de  moedige verzetsstrijder Jan van Boeckel uit Haarlem. Een jonge man die zich verzet heeft tegen de Nazi ideologie en de strijd is aangegaan tegen de haatdragende filosofieën die Europa dreigden te overschaduwen. Na veel omzwervingen werd hij gearresteerd in België en als  Nacht und Nebel gevangene naar Duitsland gedeporteerd. Het Nacht und Nebel concept – ook wel bekend als de NN of de Keitel verordening – werd bedacht door Hitler en zijn vrienden als maatregel gericht op het onderdrukken van haarden van verzet in de bezette gebieden in het westen. Het heeft vele levens gekost en vele levens getekend. De Nacht und Nebel verordening heeft ook diepe wonden geslagen bij familieleden van de slachtoffers. Verzetsstrijders verdwenen letterlijk in nacht en nevel zonder een spoor achter te laten. Ze werden in het geheim gedeporteerd naar het Reich en verdwenen in het niets. Jan van Boeckel – mijn oom – verdween en kwam nooit meer thuis. Hij verloor zijn leven door zware mishandelingen in concentratie kampen in 1945.

Jan van Boeckel 1943, just before he left on his journey from Holland to Bavaria. From which he never returnedSporen van zijn reis zijn echter gedurende de afgelopen decennia teruggevonden door verschillende familieleden. Op dit moment vervolg ik hun zoektocht en weef alle beschikbare informatie samen tot een zo gedetailleerd mogelijk verhaal. Ik probeer Jan van Boeckel’s voetstappen te volgen, een reis die voor mij in september 2015 van start ging. Deze reis heeft me gebracht bij archieven, historische locaties en mensen in drie verschillende landen.

De voortgang die ik maak beschrijf ik (in het Engels) op mijn blog www.mogromo.com. Tegelijkertijd probeer ik  Jan zijn verhaal te reconstrueren in een boek – een verhaal dat ik in 2017 hoop te voltooien. Veel mensen helpen mee bij de zoektocht naar Jan, en ik heb meer aanknopingspunten gevonden dan ik ooit had durven dromen. De berichten op mijn blog, mogromo.com, verschijnen naargelang mijn inzicht vordert. Wil je meer lezen? Hier geef ik alle berichten in de chronologische tijdslijn van zijn leven weer.

This is an episode in “the quest for Jan van Boeckel: From Holland to Bavaria

 

DSC_8627-01

2 thoughts on “De zoektocht naar Jan van Boeckel (in Dutch for a change)

What are your thoughts?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s