PERSBERICHT – Het verhaal dat hij zelf niet kon schrijven

FinalcoverBoeklancering: Lost: the Quest for Jan van Boeckel geschreven door Wendy van Eijnatten

AMSTERDAM, 2 februari 2018 – De auteur Wendy van Eijnatten lanceert tijdens een gesloten bijeenkomst in Februari in Amsterdam haar Engelstalig boek over de zoektocht naar haar verdwenen oom, de Haarlemmer Jan van Boeckel. Jan verliet als jongeman, diep verontrust over de verslechterende situatie, Nederland en belandde in 1944 bij het verzet in de Belgische Ardennen.

In het boek volgt de schrijfster de voetsporen van haar oom; voetsporen die van Haarlem via Diever, de Noordoostpolder, Oisterwijk en Mechelen-Wittem naar België leiden en vandaaruit de schaduwen van het Naziregime in Beieren ingaan. Ze verweeft familie herinneringen met historische feiten en reconstrueert op deze manier het leven, de drijfveren en de gedachten van een jongeman in de oorlogsjaren. Terwijl het verhaal zich ontvouwt, wordt de lezer herhaaldelijk teruggetrokken naar Haarlem, waar een hechte familie wacht, hoopt en zoekt naar hun verloren zoon en broer.

De schrijfster begon haar onderzoek in 2015. De twee-en-een-half jaar durende zoektocht leidde tot interviews met familieleden, kennissen en kinderen van kennissen van Jan en lokale onderzoekers. Wendy heeft familiearchieven doorgespit, materiaal van Nederlandse, Belgische en Duitse oorlogsinstellingen minutieus bestudeerd en bezoeken afgelegd aan alle plaatsen waar de voetstappen van Jan heenleidden. Met het boek verwezenlijkt de auteur een blijvende herinnering aan een zoon, een broer, een oom en een gewone Haarlemse jongen die in een ongewone tijd leefde. Ze hoopt dat het zal bijdragen aan het verzachten van de littekens van oorlog. Het boek werd in het Engels geschreven om bekendheid te geven aan een stukje Nederlandse oorlogsgeschiedenis over de grenzen heen.

Het 463 pagina-tellende paperback boek wordt uitgegeven door mogromo publishers.